Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Dámske mokasíny – ako a s čím ich nosiť?

2024-01-03

Dámske mokasíny sú v posledných sezónach jedným z najobľúbenejších typov obuvi. V jarnom a letnom období dominujú nielen v ležérnom štýle, ale aj v kombinácii s elegantnými sukňami či letnými šortkami. Ide o mimoriadne univerzálne a štýlové topánky. Stojí však za úvahu, odkiaľ sa tento typ obuvi vlastne vzal? Nuž, výraz „mokasín“ pochádza z algonkčiny, ktorá patrí do veľkej rodiny severoamerických jazykov. Slovo znamená „obuv“. Prvé mokasíny však nosili už starí Babylončania okolo roku 1600 pred Kristom, ale aj domorodí obyvatelia Severnej Ameriky – Indiáni. A práve s druhou z týchto skupín sa mokasíny najčastejšie spájajú

Krátka história dámskych mokasín

Skutočné indiánske mokasíny boli vyrobené z opálenej kože losa, jeleňa, amerického bizóna alebo wapiti. Topánky vyrobené z jedného z týchto materiálov boli zošité pomocou ihiel z kostí a zvieracích šliach. Potom sa to celé otočilo a vy ste si mohli užiť pekný pár pohodlných topánok. Spočiatku nosili mokasíny iba muži. Až neskôr boli vyrobené aj pre ženy. Tu vyvstáva otázka: bola obuv odolná? No, absolútne! Navyše to bola jedna z jeho hlavných výhod. Tieto topánky boli mimoriadne odolné voči meniacim sa poveternostným podmienkam. Okrem toho stojí za to venovať pozornosť skutočnosti, že mokasíny boli jednou z prvých častí indického oblečenia, ktoré sa Európanom tak páčilo.

Dámske mokasíny – aké sú ich vlastnosti?

V dnešnej dobe sa pojem mokasíny trochu rozmazal. Týmto pojmom označujeme ako dámske topánky, tak aj pánske mokasíny, ktoré sú inšpirované indickými topánkami. Aké sú vlastnosti dámske mokasíny? Ako sme už spomínali, pôvodne boli tieto topánky vyrobené z jedného druhu kože a tým sa ich zloženie v podstate končilo. Mali mäkkú a prirodzenú podrážku bez podpätku a zvršok zviazaný zvieracími šľachami. A prečo sú dámske mokasíny také pohodlné? Obuv bola totiž vyrobená zo 100% prírodnej kože, bez akýchkoľvek prímesí. Vďaka tomu boli topánky mimoriadne pohodlné, dokonale sa prispôsobili nohe a boli veľmi odolné. Jedinou nevýhodou skutočných mokasín bolo, že nemali podrážku. V dôsledku toho sa spodná časť zvršku dosť rýchlo opotrebovala. Ako sa však hovorí – „niečo za niečo“. Našťastie dnešné dámske mokasíny sú kompromisom medzi minulosťou a modernosťou a dokonale kombinujú pohodlie a ľahkosť so správnym oddelenie chodidla od zeme. Prírodná koža, jemné švy a priľnavá podrážka sú dokonalou kombináciou, ktorá sa nosí fantasticky!

 

Ako nosiť dámske mokasíny?

Súčasné dámske mokasíny  sú dostupné v mnohých vzoroch a farbách. Za zmienku tiež stojí, že sa mierne líšia tvarom a povrchovou úpravou. Vieme však rozlíšiť určité prvky, ktoré sú spoločné pre všetky mokasíny. Tieto topánky majú vždy rovnú podrážku a nie sú šnurované ani zapínané. Vďaka vyššie uvedeným vlastnostiam sú dámske mokasíny mimoriadne pohodlnou a pohodlnou obuvou. A  Čo nosiť dámske mokasíny? Táto obuv je venovaná jarnej a letnej sezóne. Dámske mokasíny  sú módne topánky s nízkym zvrškom a plochou podrážkou, ktorá zaisťuje pohodlnú chôdzu. Tieto topánky sa skvele hodia k rôznym typom oblečenia. Elegantnejšie modely sa hodia k elegantnému ležérnemu štýlu, zatiaľ čo tie s typickým ležérnym štýlom vyzerajú skvele v kombinácii so šatami alebo šortkami. V súčasnosti sú dámske mokasíny známe a obľúbené po celom svete.

Dámske mokasíny – štýly na každú príležitosť

Štýlové dámske mokasíny Každým rokom si získavajú viac a viac fanúšikov. Stojí za zmienku, že túto klasickú obuv na plochej podrážke nosia nielen ženy, ale aj muži. To však nie je prekvapujúce, pretože tieto topánky sú pohodlné a pohodlné, ako aj vždy módne a štýlové. A K čomu sa hodia dámske mokasíny? Môžeme nimi doplniť mnohé štýly – menej formálne na každodenné nosenie aj formálnejšie pre prácu. Pri hľadaní originálnych štýlov zo svetových módnych metropol sa oplatí inšpirovať štýlom hviezd! Už ikonické dámske mokasíny milujú mnohé blogerky, influencerky a trendsetterky po celom svete. V našom článku navyše určite nájdete množstvo zaujímavých nápadov a inšpirácií, ktoré využijete pri vytváraní kombinácií na rôzne príležitosti.

Ako nosiť dámske mokasíny?

Čo sú to vlastne dámske mokasíny, sme vám už povedali. Takže teraz by ste si mali položiť otázku, čo nosiť dámske mokasíny? No a tento legendárny typ obuvi vyzerá skvele v kombinácii s elegantnými nohavicami. Tento styling asi nikoho neprekvapí! Módny a vkusný outfit do práce vytvoríme tak, že skombinujeme napríklad čierne cigaretové nohavice alebo chinos s vypasovaným sakom v rovnakej farbe a vypasovanou, bielou košeľou s golierom. Túto súpravu môžeme doplniť hlbokými čiernymi lakovanými mokasínami a taškou do kufra. Dosiahneme tak mimoriadne elegantný, biznis vzhľad, ideálny do kancelárie. Môžeme sa trochu vyblázniť aj vo farbe a zvoliť bordové alebo červené topánky. Samozrejme, nezabudnime na doplnky! Opasok a kabelka v rovnakej farbe zdôraznia originálny charakter mokasínového stylingu. K typickému ležérnemu štýlu sa rovnako dobre hodia dámske mokasíny. Ľahko ich skombinujeme s klasickým tričkom s výstrihom do V a dlhými úzkymi džínsami. Mokasíny s prackou alebo ozdobným remienkom budú perfektnou voľbou pre takúto kombináciu. Vďaka tomu budeme vyzerať šik a klásť dôraz na znalosť najnovších trendov. Tento mestský look skvele doplní veľká shopper taška a slnečné okuliare. V chladnejších dňoch si navyše môžeme obliecť oversize kabát alebo trenčkot. Módny a pohodlný štýl s mokasínami zaručený každý deň!

S čím nosiť dámske mokasíny?

Mnoho ľudí zaujíma, či sa dámske mokasíny hodia ku šortkám? Odpoveď na túto otázku je absolútne áno! V lete tento typ obuvi ľahko skombinujeme s krátkymi šortkami a vzdušnými blúzkami. V takýchto kombináciách skvele poslúžia topánky v modrej alebo svetlých odtieňoch béžovej a bielej, aj so zaujímavými aplikáciami. Dobrým doplnkom bude taška typu taška a klobúk so širokým okrajom. Tento štýl s mokasínami bude fungovať v meste aj na pláži.

Mokasíny sukne – najlepšie nápady na oblečenie

Dámske mokasíny môžete kombinovať aj s rôznymi typmi sukní. Napríklad džínsovú sukňu môžeme skombinovať s tričkom s potlačou a striebornými mokasínami na platforme. Dosiahneme tak výnimočne štýlový a ženský vzhľad. Fanúšikov romantických štýlov s mokasínami zasa určite poteší kombinácia dlhej skladanej sukne a vypasovanej blúzky. Dokonalým doplnkom takejto kombinácie budú mokasíny na klinu alebo na platforme a motorkárska bunda.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané stránky

pixel