Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu z topánok? 10 spôsobov, ako sa vysporiadať so zapáchajúcimi topánkami

2023-12-27

Je to opäť to isté - prídete navštíviť svojich priateľov, vyzujete sa a... cítite prekvapené oči svojich hostiteľov. Chcete sa potopiť do zeme, ale za zlú hru ste nasadili dobrú tvár. Nepríjemný zápach z topánok vám efektívne berie sebavedomie. Ak vás už nebavia nepríjemné situácie a vyhýbanie sa spoločenským stretnutiam kvôli páchnucim topánkam, pozrite sa, ako sa tohto problému raz a navždy zbaviť. Tu je 10 jednoduchých a účinných spôsobov!

Príčiny nepríjemného zápachu z topánok - aké sú?

Prečo smrdia topánky? Nielen Ty si kladiete toto otázku. Zápach topánok je problém, ktorému čelí mnoho ľudí. Dôvodov môže byť veľa, napríklad: ·        

  • nesprávna hygiena nôh - k vzniku nepríjemného zápachu môžu prispieť baktérie, ktoré sa objavujú na nohách spolu s potom. Preto je veľmi dôležitá správna hygiena nôh. Nohy by ste mali umývať každý deň a pred obutím topánok alebo ponožiek ich dôkladne osušiť;
  • zlá strava - nepríjemný zápach potu môže byť spôsobený nesprávnou stravou. Ak sa potýkate s problémom smrdiacich nôh, obmedzte alebo eliminujte z diéty korenené jedlá a alkohol;
  • choroby - príčinou nadmerného potenia nôh a vzniku nepríjemného zápachu môžu byť rôzne choroby, ako napríklad diabetes alebo plesňové infekcie, ako aj hormonálne poruchy;
  • obuv nízkej kvality - umelé materiály majú veľa výhod: sú odolné a ľahko sa udržiavajú, ale neposkytujú takú dobrú ventiláciu. Ak máte problémy so smradľavými topánkami, siahajte po modeloch vyrobených z prírodnej kože.
  • nesprávna údržba obuvi - ak chcete zabrániť nepríjemnému zápachu, starajte sa o svoje topánky! Ukladajte ich na suché a dobre vetrané miesto.
  • obuv nízkej kvality - umelé materiály majú veľa výhod: sú odolné a ľahko sa udržiavajú, ale neposkytujú takú dobrú ventiláciu. Ak máte problémy so smradľavými topánkami, siahajte po modeloch vyrobených z prírodnej kože.
  • nesprávna údržba obuvi - ak chcete zabrániť nepríjemnému zápachu, starajte sa o svoje topánky! Ukladajte ich na suché a dobre vetrané miesto.

Ako sa zbaviť zápachu z topánok? 10 domácich prostriedkov

1. Výmena vložiek

Je prirodzené, že sa vložky v priebehu používania obuvi opotrebúvajú. Vzhľadom na to, že sú v priamom kontakte s nohou, môžu byť jednou z príčin nepríjemného zápachu. Začnite teda tým najjednoduchším – ich umytím alebo výmenou. Ak sa chcete v budúcnosti vyhnúť problémom, vyberte si vložky vyrobené z prírodnej kože. Dobrým riešením budú aj latexové vložky z Aloe Vera namočené v aloe, ktoré má protiplesňové vlastnosti.

2. Čistenie a vetranie obuvi

Nezamykajte svoje špinavé a mokré topánky do skrine! Očistite ich od nečistôt a nechajte ich prirodzene vyschnúť na vzduchu. Vďaka tomu minimalizujete riziko množenia baktérií zodpovedných za nepríjemný zápach. Pravidelné vetranie je dobrý spôsob, ako zabrániť zapáchajúcim topánkam.

3. Práčovňa

Zapáchajúcu obuv z textilných materiálov môžete prať v práčke, čím sa zbavíte nečistôt a zápachu. Ak chcete minimalizovať riziko poškodenia obuvi, investujte do špeciálnych pracích vrecúšok, odstráňte šnúrky (perte ich ručne) a nastavte jemný prací program.

4. Jedlá sóda

Efektívne riešenie pre páchnuce topánky? Prášok na pečenie! Hydrogenuhličitan sodný je chemická zlúčenina s mnohými vlastnosťami. Je vhodný ako na čistenie obuvi, tak aj na odstraňovanie nepríjemných pachov. Zakryte topánky práškom a nechajte niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Nezabudnite po ošetrení z topánok odstrániť všetky zvyšky jedlej sódy (môžete použiť vysávač alebo jednoducho vyhodiť zvyšný prášok do odpadkového koša).

5. Ocot

Hoci sa vám ocot môže spájať s nepríjemným zápachom a zmiešať ho so zapáchajúcimi topánkami sa zdá byť zvláštny nápad, naozaj to funguje ! Zmiešajte ocot a vodu v pohári v pomere 1:1. Vnútro topánky dôkladne očistite a nechajte uschnúť.

6. Čaj

Vložte si do topánok niekoľko čajových vrecúšok (nie nevyhnutne vašich obľúbených) a nechajte ich v nich cez noc. Vrecká absorbujú vlhkosť a odstraňujú nepríjemné pachy.

7. Zamrznutie

Vznik nepríjemných pachov podporuje vysoká teplota a vlhkosť. Preto môžete... zmraziť páchnuce topánky! Predtým, ako dáte svoje obľúbené balerínky alebo lodičky do mrazničky, vložte ich do igelitového vrecka a po niekoľkých hodinách vyberte.

8. Podstielka pre mačky

Váš... štvornohý priateľ vám môže pomôcť odstrániť nepríjemné pachy z vašich topánok. Ak máte doma mačku, veľmi dobre viete, že stelivo pohlcuje nepríjemné pachy. Váš miláčik sa určite neurazí, ak mu pred nasypaním steliva do podstielky nasypete trochu do topánok (dbajte na to, aby si mačka nepomýlila vaše obľúbené pasce s mačacím záchodom). Počkajte niekoľko hodín a vyhoďte podstielku do koša. Pripravený!

9. Bylinné zmesi

Šalvia a levanduľa sú bylinky, ktorých baktericídne a protiplesňové vlastnosti sú známe už po stáročia. Umiestnite vybranú bylinku do topánok a odložte na niekoľko hodín. Ide o účinný a úplne prirodzený spôsob, ako si poradiť so zapáchajúcimi topánkami.

10. Lak na vlasy

Je lak na vlasy dobrým riešením pre páchnuce topánky? Ukazuje sa, že áno! Vnútro topánok nastriekajte lakom (nezabudnite to urobiť v dobre vetranej miestnosti) a nechajte uschnúť. Ako sa bezpečne zbaviť zápachu z kožených topánok? Bojíte sa, že domáce prostriedky na páchnuce topánky nemusia priniesť očakávané výsledky? Na trhu nájdete široký výber špecializovaných prípravkov, ktoré vám pomôžu účinne odstrániť nepríjemný zápach z topánok. Tie obsahujú:

Prevencia čo robiť, aby vaše topánky nikdy nezapáchali?

Prevencia je lepšia ako... bojovať s pretrvávajúcim zápachom vašich obľúbených tenisiek alebo mokasín. Ak sa pýtate, ako sa nepríjemného zápachu z topánok nadobro zbaviť, starajte sa o svoju obuv správne a pátrajte po príčinách nepríjemného zápachu.

  • Vyberajte si topánky vyrobené z vysokokvalitných materiálov, ktoré vašim nohám poskytujú primeranú úroveň priedušnosti; ·         Noste ponožky vyrobené z prírodných materiálov, ktoré umožňujú vašim nohám dýchať (napr. bavlna);
  • Skontrolujte, či netrpíte nadmerným potením. Nadmerné potenie nôh sa dá liečiť napríklad špeciálnymi kúrami, ktoré znižujú činnosť potných žliaz. Pred začatím liečby sa samozrejme budete musieť poradiť s lekárom;
  • Správne si topánky skladujte, najmä mimo sezóny (najlepšie v špeciálnych priedušných vreciach);
  • Nezabudnite topánky pravidelne čistiť a vetrať.

Čo robiť, ak lieky na páchnuce topánky nefungovali?

Aj napriek mnohým pokusom sa vám nepodarilo zbaviť sa nepríjemného zápachu z topánok? Ak žiadna z vyššie spomenutých metód nepriniesla dobré výsledky, stojí za to porozmýšľať, či sa s topánkami rozlúčiť (najmä ak sú vyrobené z umelých, nepriedušných materiálov). Teraz, keď už viete, čo robiť, aby ste sa vyhli nepríjemným pachom, vaše novo zakúpené topánky vám budú slúžiť dlho. Sme presvedčení, že vaše nové tenisky, balerínky či lodičky zakúpené v predajni Filippo si obľúbite rovnako ako tie predchádzajúce, keď sa po vyzutí konečne vyhnete nepríjemným situáciám.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané stránky

pixel