Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ako čistiť biele tenisky? 10 účinných spôsobov

2024-01-02

Biele tenisky sú hitom jarného a letného stylingu. Hodia sa takmer ku všetkým farbám. Dajú sa kombinovať so svetlým aj tmavým oblečením. Sú základom mnohých štýlov, nielen ležérnych! Milovníčky tohto štýlu radi kombinujú svoje obľúbené biele tenisky s elegantnými nohavicami a sakom a dokonca aj spoločenskými šatami. Tieto topánky však majú jednu nevýhodu: sú veľmi náchylné na zašpinenie. Ak sa o ne správne nestaráte, rýchlo stratia svoje čaro a stanú sa nenositeľnými už po jednej sezóne. Ako a čím čistiť biele tenisky? Poznáme jednoduché a efektívne metódy!

Čistenie bielych tenisiek nevyhnutné ošetrenie!

Začnime tým, že špinavé topánky sa nehodia k žiadnemu štýlu. Hoci ležérny štýl zahŕňa určitú nonšalanciu pri výbere štýlov, farieb a potlačí, špinavá či žltá obuv nezapadá do žiadneho trendu. Pamätajte, že topánky sú vašou vizitkou! Bez ohľadu na to, či idete na rozhovor s klientom alebo na víkendové stretnutie s priateľmi. Preto stojí za to zabezpečiť, aby bol v čo najlepšom stave. Hoci to platí pre všetky typy topánok bez ohľadu na štýl či farbu, svetlé farby patria medzi tie najproblematickejšie. Biele alebo béžové topánky, dokonca aj mierne špinavé, vyzerajú nevzhľadne. Dokážu efektívne „pokaziť“ akýkoľvek styling, aj ten najlepšie naplánovaný.

Pravidelné čistenie topánok je dôležité ešte z jedného dôvodu. Predlžuje životnosť obuvi. Ak udržiavate svoje topánky čisté, váš obľúbený dámske tenisky vznikajú na viac ako jednu sezónu. Je to oveľa lacnejšie a ekologickejšie ako kupovať nové na začiatku každej sezóny.

Ako čistiť biele tenisky? Pnež začnete, nezabudnite na niekoľko základných pravidiel!

  • Nečakajte, kým vaše biele tenisky úplne zošednú! Snažte sa pravidelne odstraňovať prach a blato. Vďaka tomu je väčšia šanca, že čistenie prinesie očakávané výsledky.
  • Nikdy nesušte topánky na slnku! Nezabúdajte, že sušenie topánok na radiátore im tiež neprospieva. Mokré topánky nechajte samy vyschnúť na teplom a suchom mieste. Dovnútra môžete vložiť zrolované noviny, aby ste z topánok odstránili prebytočnú vlhkosť.
  • Po odstránení nečistôt chráňte obuv pred nepriaznivými vonkajšími faktormi.
  • Dbajte na to, ako skladujete topánky na jeseň a v zime. Zvážte nákup špeciálnych tašiek, ktoré ochránia vaše biele tenisky pred prachom a mechanickým poškodením.

Spôsoby čistenia bielych tenisiek

Biele tenisky vyzerajú najlepšie hneď po kúpe. Vyzerajú tak dobre, že ich chcete nosiť všade. Po každej ďalšej prechádzke so psom alebo výlete verejnou dopravou strácajú svoju nedotknutú belosť a už nevyzerajú tak atraktívne. Čo robiť, aby sa tomu zabránilo? Nech budú opäť vyzerať tak dobre ako v deň, keď ste si ich obliekli prvýkrát! Je to možné? Presvedčte sa sami, že čistenie bielych tenisiek nemusí byť drahé ani časovo náročné. Existuje mnoho spôsobov, ako vrátiť bielym teniskám ich pôvodný vzhľad. Mnohé z nich sú založené na čistiacich prostriedkoch a doplnkoch, ktoré nájdeme takmer v každej domácnosti.

1. Čistenie bielych tenisiek pomocou sódy bikarbóny

Ako čistiť biele tenisky? Sóda bikarbóna je nenahraditeľná nielen v kuchyni! Ľahko ho využijete na čistenie rôznych druhov povrchov. Ideálne pre osviežujúce biele topánky. Dve polievkové lyžice sódy bikarbóny rozpustite v pohári vody a pomocou handričky alebo starej zubnej kefky naneste na povrch topánok. Odložte topánky na 20-30 minút a utrite ich vlhkou handričkou, aby ste odstránili zvyšnú zmes.

2. Pomôže zubná pasta vyčistiť biele tenisky?

Pripravte si: zubnú kefku, misku s vodou a bielu zubnú pastu. Navlhčite kefku, naneste zubnú pastu a začnite jemne trieť špinavé miesta. Takto môžete vyčistiť zvršok aj podrážku.

3. Čistenie tenisiek bielidlom

Vzhľadom na to, že bielidlo je veľmi silný čistiaci prostriedok, je tento spôsob vhodný len na čistenie zažltnutých plastových podrážok . Pripravte si špunty do uší alebo vatové tyčinky. Naneste malé množstvo bielidla na špinavé gumičky a jemne rozotrite. Dávajte pozor, aby sa na zvršok nedostalo žiadne bielidlo.

4. Poradí si čistiace mlieko so silnou nečistotou na podrážkach?

Alternatívou k bielidlu môže byť biele čistiace mlieko. Postupujte podobne ako pri bielidle. Je to dobrý spôsob, ako odstrániť nečistoty z gumenej podrážky.

5. Môžu sa biele tenisky prať v práčke?

Veľmi špinavé topánky môžete prať v práčke. Nezabudnite však tento postup neopakovať príliš často, pretože topánky sa môžu rozpadnúť a stratiť svoj pôvodný tvar. Ako prať biele tenisky? Vyberte vhodný program. Topánky perte pri nízkej teplote (max. 30 stupňov Celzia) bez odstreďovania. Pred vložením do práčky odstráňte šnúrky a vyčistite ich ručne, napríklad pomocou rovnakého prášku, ktorý ste použili na pranie topánok, alebo pomocou iného jemného pracieho prostriedku. Po vypraní topánky čo najskôr vyberte z práčky a nechajte ich samovoľne uschnúť.

6. Čistenie bielych tenisiek detským púdrom

Čo ešte môžete použiť na čistenie bielych tenisiek? Detský púder je samozrejmý čistič topánok. Dve až tri polievkové lyžice prášku nasypte do pohára vody a dôkladne premiešajte. Naneste pripravenú zmes na špinavú obuv (zvršok aj podošvu) pomocou handričky alebo starej zubnej kefky. Prebytok utrite vlhkou handričkou a počkajte, kým uschne.

7. Dokáže prostriedok na umývanie riadu odstrániť silné nečistoty z topánok?

Na čistenie bielych tenisiek použite prostriedok na umývanie riadu neutrálnej farby. Hmotu navlhčite, naneste na ňu niekoľko kvapiek tekutiny a rozotrite mäkkou kefou alebo špongiou. Penu odstráňte vlhkou handričkou a obuv odložte nabok, aby ste ju vysušili.

8. Čistenie bielych tenisiek sivým mydlom

Sivé mydlo je jedným z najbezpečnejších čistiacich prostriedkov. Pripravte si misku s vodou a mäkkú kefku. Navlhčite kefu, naneste na ňu mydlo a jemne vtierajte, kým sa nedosiahne pena. Takto môžete vyčistiť zvršok aj podrážku.

9. Čistenie bielych tenisiek odličovačom

Ako vyčistiť biele tenisky od žltých škvŕn? Mierne znečistené alebo zažltnuté podrážky môžete vyčistiť prípravkom, ktorý používate na odstránenie make-upu. Túto metódu môžete použiť aj na čistenie zvrškov, ak sú topánky vyrobené z ekokože.

10. Čistenie bielych tenisiek pomocou špeciálnych

prípravkov

Ako čistiť biele tenisky, ak sa bojíte, že ich domáce metódy môžu poškodiť? Na trhu nájdete množstvo profesionálnych prostriedkov na čistenie topánok vo forme tekutiny, pasty alebo peny. Skôr ako začnete čistiť topánky, prečítajte si návod na použitie každého produktu, aby ste sa uistili, že ho používate správne. Presvedčte sa tiež, na aký materiál a na akú časť obuvi je vybraný prostriedok určený. V stacionárnych aj internetových obchodoch nájdete prípravky na čistenie všetkých druhov obuvi z prírodnej kože, ekologickej kože a textilných materiálov.

Ako vyčistiť biele tenisky od žltých škvŕn?

Najväčšou nočnou morou milovníkov bielej obuvi sú nepekné žlté škvrny. Odkiaľ prišli? Môžu byť výsledkom nesprávneho čistenia alebo sušenia. Ak sa objavia na vašich obľúbených teniskách, neznamená to, že topánky sú vhodné len na zahodenie. Môžete sa ich zbaviť pomocou domácich prostriedkov uvedených v predchádzajúcich bodoch.

Ako čistiť biele kožené tenisky?

Prírodná koža je materiál, ktorý si vyžaduje náležitú starostlivosť. Akékoľvek stopy blata alebo soli by sa mali čo najskôr odstrániť. Na novovzniknutú špinu stačí použiť mäkkú vlhkú handričku alebo vlhčené obrúsky namočené v jemnom čistiacom prostriedku. Na trochu staršie nečistoty použite profesionálne čističe topánok. Musíte však mať na pamäti, že niektoré nečistoty môže byť ťažké alebo nemožné odstrániť.

Tisky z bielej látky ako ich bezpečne vyčistiť?

Pýtate sa, ako budú vyzerať vaše obľúbené látkové tenisky po vyčistení? Ak si vyberiete jednu z vyššie uvedených metód, pravdepodobne rýchlo získajú svoj pôvodný odtieň. Na čistenie látkových tenisiek môžete použiť profesionálne čistiace prostriedky alebo domáce prostriedky. Jednou z najbezpečnejších metód je mokré čistenie sódou bikarbónou alebo sivým mydlom. Toto je návrh pre tých, ktorí sa obávajú, že by sa ich obľúbené topánky mohli po vyčistení poškodiť.

Čo NEPOUŽÍVAŤ na čistenie bielych tenisiek?

Skôr ako sa pustíte do čistenia svojich obľúbených bielych tenisiek, uistite sa, že nezničíte materiál, z ktorého sú vyrobené. Trochu iné ošetrenie budú vyžadovať tenisky z prírodnej kože, iné topánky z plastu, teda ekokože a tenisky z textilných materiálov. Bez ohľadu na to, z čoho sú vaše topánky vyrobené, nepoužívajte na ich čistenie ostré predmety, napríklad kefy s tvrdými štetinami, ktoré by mohli spôsobiť nenávratné poškodenie.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané stránky

pixel