Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ako čistiť semišové topánky?

2023-12-27

Prach, blato, sneh, piesok, soľ – naša obuv je každý deň bez ohľadu na ročné obdobie vystavené škodlivým vonkajším faktorom. Problém zablatenej alebo vlhkej obuvi je obzvlášť znepokojujúci na jeseň, v zime a skoro na jar, keď sa na chodníkoch povaľuje kaša a posypová soľ. Ako a čím čistiť semišové topánky? Dáme vám tip!

Ako sa starať o semišovú obuv?

Čo robiť, aby topánky vydržali viac než jednu sezónu? Výber vysokokvalitných materiálov nie je všetko! Nevyhnutné je správne zabezpečenie obuvi pred prvým použitím. Na trhu je možné nájsť špeciálne prípravky, ktoré vytvárajú na povrchu materiálu transparentnú vrstvu chrániacu pred vlhkosťou, usádzaním prachu a tvorbou škvŕn. Bohužiaľ, často nestačí jednorazové zabezpečenie obuvi. Pravidelná impregnácia dokáže výrazne predĺžiť dobu používania obuvi. Treba si však uvedomiť, že impregnujeme iba čistú a suchú obuv. Je dobré vedieť, ako a čím ju vyčistiť.

Dajú sa prať semišové topánky v práčke?

Na toto otázka je iba jedna odpoveď: absolútne nie. Semišové topánky sú vyrobené z prírodnej kože alebo kožepodobného materiálu, zvyčajne umelo farbeného. Aj keď sa tento materiál vyznačuje vysokou odolnosťou a odolnosťou voči vonkajším vplyvom, nie je vhodný na pranie v práčke. Vysoká teplota a veľké otáčky môžu spôsobiť nezvratné poškodenie topánok.

Ako čistiť semišové topánky – 4 domáce prostriedky

Nechcete nosiť topánky zakaždým na profesionálne čistenie? Môžete použiť jednu z nasledujúcich metód.

​1. Vodná para

Hoci semiš nemá rád vodu, môžete si topánky osviežiť vodnou parou. Varte vodu v kanvici a potom držte svoje topánky nad parou, ktorá z nej stúpa, na niekoľko sekúnd alebo niekoľko sekúnd (dávajte pozor, aby ste sa nepopálili!). Potom nechajte topánky uschnúť.

2. Mlieko a jedlá sóda

Sóda bikarbóna má toľko využití, že je ťažké si ich všetky zapamätať. Je ideálny na čistenie rôznych povrchov vrátane semišu. Všetko, čo potrebujete, je pohár mlieka a lyžica sódy. Prípravok treba jemne votrieť do špiny a nechať zaschnúť.

3. Kozmetický mastenec

Ako čistiť semišové topánky bez použitia vody? Mastenec nie je dobrý len na plienkové vyrážky! Zakryte špinavé miesta mastencom a vklepte rukou alebo špeciálnou špongiou/kefkou. Nechajte topánky niekoľko minút bokom a potom odstráňte zvyšky mastenca z topánok. Hotovo!

4. Guma

Jemné nečistoty z topánok odstránite pomocou obyčajnej gumy, ktorá sa zvyčajne používa na vymazanie stôp po ceruzke. Lacné, rýchle a efektívne.

Ako čistiť semišové topánky? Účinné prípravky

Ak domáce prostriedky nezaberajú alebo sa bojíte, že si môžete poškodiť topánky, použite špecializované čistiace prostriedky a starostlivosť o semišovú obuv.V našom obchode okrem iného nájdete: spreje na topánky osviežujúce farby a odstraňovače škvŕn. Ako čistiť semišové topánky? Prípravky môžete nanášať pomocou špeciálne navrhnutej kefy na semiš a nubuk. Pred použitím si prečítajte pokyny na obale, aby ste nepoškodili materiál. Čistiace prípravky sú efektívnym a lacným spôsobom, ako odstrániť prach a škvrny z vašich obľúbených topánok.

Ako sušiť semišové topánky?

Mokré semišové topánky by sa mali nechať uschnúť. V žiadnom prípade tento proces nezrýchľujte umiestnením topánok pod radiátor alebo použitím fénu. Nechávať topánky na priamom slnku tiež nie je dobrý nápad. Obuv treba nechať vyschnúť pri izbovej teplote. Je prípustné dať ju von, ale vyhnite sa veľmi slnečným miestam (pri ponechaní topánok na balkóne alebo terase stojí za zváženie, či nebudú o pár hodín vystavené slnečnému žiareniu). Starý osvedčený spôsob, ako absorbovať vodu, je vypchať topánky starými novinami zvinutými do klbka (papier má hygroskopické vlastnosti). Nezabúdajte, že nesprávne sušenie topánok môže viesť k škvrnám od vody alebo dokonca k prasknutiu materiálu.

Ako čistiť semišové topánky? Krátke zhrnutie

Základná vec, ktorú si treba zapamätať: semiš nemá rád vodu. Preto topánky z tohto materiálu budú fungovať lepšie koncom jari a leta ako na jeseň a v zime. To neznamená, že sa musíte vzdať semišové čižmy w, no pri výbere obuvi z tohto materiálu je potrebné venovať osobitnú pozornosť starostlivosti o ňu. Drobné nečistoty môžete skúsiť vyčistiť domácimi metódami, použiť čistiace prostriedky alebo nechať obuv na profesionálov. Dúfame, že vďaka našim tipom vám vaše semišové topánky budú slúžiť mnoho sezón!

Odporúčané stránky

pixel