Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ako odstrániť soľ zo semišových a kožených topánok?

2023-12-22

Čistenie soli zo semišových a kožených topánok nie je také zložité, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Stačí si osvojiť pár základných pravidiel, ako čistiť soľ z topánok a udržať ich čisté a v dobrom stave niekoľko sezón bude naozaj jednoduché. Obuv vyrobená z kože alebo semišu nemá rada nadmerný kontakt s vodou.

To však neznamená, že tento typ topánok môžeme nosiť len v peknom počasí. Určite ich môžeme nosiť na jeseň a v zime, počas dažďa a snehu. Sú tu však dve podmienky. V prvom rade by sme tento typ obuvi mali pravidelne čistiť a správne impregnovať. Podobným spôsobom by ste sa mali starať aj o nubuk, materiál veľmi podobný semišu.

Ako vyčistiť cestnú soľ zo semišových topánok? Praktické rady

Čistenie semišových topánok od jemnej vrstvy piesku alebo prachu by nemalo predstavovať väčší problém. Môže sa však objaviť, keď na jeseň a v zime začneme nosiť semišové topánky. Nepriaznivé poveternostné podmienky môžu prispieť k rýchlemu opotrebovaniu topánok, preto je najlepšie sa o ne pred sezónou špeciálne starať. Ide predovšetkým o ich správnu impregnáciu. Prípravky špeciálne určené na tento účel je možné zakúpiť vo väčšine obchodov s obuvou. Vybaviť by sme sa mali aj sprejom určeným na čistenie semiš

Ako odstrániť soľ zo semišových topánok?

Tento typ znečistenia môžete najskôr vyskúšať vyčesať pomocou špeciálnej kefky na semiš. Je základom pre starostlivosť o semišovú obuv. Najlepšie je vybrať si ten s jemnými štetinami. Ďalším veľmi dobrým doplnkom na čistenie tohto typu obuvi je špeciálna guma na semiš. Je ideálny na menšie nečistoty a je bežne dostupný v predajniach obuvi. Je veľmi dôležité čo najskôr po príchode domov odstrániť soľ zo semišových topánok. Ponechanie na topánkach môže spôsobiť nenávratné zafarbenie materiálu.

Dôležité je, že svetlé semišové topánky by sa mali čistiť obzvlášť opatrne, pretože pri každodennej starostlivosti sa môžu ľahko ešte viac znečistiť. Aby ste tomu zabránili, nezabudnite na niekoľko pravidiel. V prvom rade by kefka, ktorou ich čistíme, mala byť vždy čistá a po každom použití by sme ju mali opláchnuť vodou a nechať uschnúť. Okrem toho by sme mali starostlivo vyberať vhodné produkty starostlivosti. Najlepšie je, ak sú bezfarebné a veľmi jemné.

Aby sme topánky očistili od soli, rozhodne by sme ich nemali umývať. Semiš veľmi dobre neznáša kontakt s vodou, najmä úplné ponorenie. Pranie tohto typu obuvi v práčke alebo aj ručné môže viesť k jej deformácii a zafarbeniu materiálu. Ak si chceme topánky osviežiť, parný čistič je určite lepším riešením. Vďaka horúcej pare semišovú kožu osviežime, zbavíme nepríjemných pachov a mikroorganizmov a naše topánky budú vyzerať takmer ako nové.

Ako odstrániť stopy soli z kožených topánok?

Mnoho ľudí sa rozhoduje pre kúpu obuvi vyrobenej z prírodnej alebo syntetickej kože. Tieto druhy materiálov sa oveľa ľahšie čistia a nevyžadujú veľa úsilia. Koža nie je taká jemná a náchylná na vodu ako semiš, ale tiež si vyžaduje správne ošetrenie. Koženú obuv by sme mali začať čistiť tak, že ju utrieme mierne navlhčenou handričkou predtým namočenou vo vode. Ako odstrániť soľ z kožených topánok? V tomto prípade sa oplatí použiť roztok vody a octu. Pamätajte, že voda by mala byť teplá. Veľmi dôležitý je aj vhodný pomer vody a octu, a to 1:1. Utierku navlhčíme v pripravenom roztoku a zľahka ňou utrieme škvrny. Potom nechajte topánky úplne vyschnúť, najlepšie na vetranom mieste. Zaschnuté topánky sa oplatí preleštiť a naimpregnovať, vďaka čomu budú odolnejšie voči soľným škvrnám.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané stránky

pixel