Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ako natiahnuť čižmy v lýtku?

2023-12-27

Jesenná sezóna je v plnom prúde, konečne sa nám podarilo nájsť naše vysnívané čižmy v súlade s najnovšími trendy. Po vyskúšaní vyzerajú perfektne. Vyjdeme v nich na ulicu a... zrazu sa ukáže, že naše vysnívané topánky nás bolia lýtka. Našťastie na všetko existujú riešenia. Ako natiahnuť zvršok topánok? Tu je niekoľko účinných riešení!

Ako natiahnuť kožené čižmy do lýtka?

Koža je tvrdý a tuhý materiál. Vďaka týmto vlastnostiam je kožená obuv odolnejšia. Na druhej strane to môže mať nepriaznivý vplyv na pohodlie topánok. Niekedy sa môže stať, že čižmy, ktoré sa v deň nákupu zdali sedieť perfektne, sú na druhý deň nepohodlné a ich nosenie spôsobuje bolestivé pľuzgiere. Aby ste natiahli čižmy v lýtku, oplatí sa ich najskôr natrhnúť. Po niekoľkých dňoch by sa pokožka mala natiahnuť a prispôsobiť tvaru nohy. Nezabudnite nosiť hrubé ponožky.

Zníži sa tým riziko bolestivých odrenín. Pred uložením topánok do skrine alebo krabice ju však vyplňte pokrčeným papierom alebo novinami. Takto spevníme ich nový tvar. Zle padnúce kožené topánky môžu spôsobiť bolestivé odreniny a rany. Druhým účinným spôsobom riešenia tohto problému je rozbitie tvrdej kože alebo rozšírenie zvršku. Tento typ služieb ponúkajú obuvníci. Pred využitím pomoci profesionálov sa však oplatí vyskúšať domáce metódy na rozšírenie zvršku topánok.

Ako roztiahnuť zvršok čižiem? Domáce opravné prostriedky

Prvou domácou metódou rozšírenia zvršku topánok je použitie topánok. Mali by byť správne umiestnené v topánkach a ponechané nejaký čas. Ak nemáte stromčeky na topánky, dobrou alternatívou sú hrubé ponožky. Môžeme nimi vypchať zvršky čižiem. Najlepšie je nechať ponožky v topánkach cez noc. Namiesto toho môžeme použiť aj papier alebo noviny.

Čo ešte môžeme urobiť, aby sme sa natiahli vysoké čižmy do lýtka? Okrem zatlačenia zvršku ho môžeme skúsiť jemne rozbiť kladivom. Ako to spraviť? Mali by ste jemne poklepať švy zvnútra. Ak sú však naše topánky lakované, tento proces musí byť vykonaný mimoriadne opatrne, pretože sila nárazov môže spôsobiť nevzhľadné praskliny na povrchu topánky. Ďalším spôsobom natiahnutia zvršku topánok je použitie pary. V hrnci uvaríme vodu a potom nad ňou zohrejeme zvršky topánok. Obujeme si hrubé nadkolienky, a keď sa materiál zahreje a navlhne, obujeme si čižmy a chodíme v nich po dome.

Takto sa materiál určite rozpadne. Ak však nechceme použiť paru, môžeme použiť fén. V tomto prípade postupujeme podobne – oblečieme si hrubé nadkolienky, cez ne topánky a následne topánky nahrejeme teplým vzduchom zo sušičky. Vďaka vyššej teplote bude rozšírenie zvršku topánok jednoduchšie. Dobrým riešením je aj kúpa špeciálnej peny na naťahovanie topánok. Stačí si ho nastriekať na vnútornú stranu čižiem a potom tam dať stromčeky topánok alebo chodiť v topánkach po dome. Uvedené domáce metódy, ako natiahnuť čižmy v lýtku, budú najúčinnejšie v prípade obuvi z mäkkej kože, ekokože alebo iných pružných materiálov.

Profesionálne rozšírenie zvršku topánok

Ak domáce metódy rozšírenia zvršku topánok nefungovali, nepokúšajte sa o experimenty a nevykonávajte invazívnejšie " ošetrenia“ na topánkach. V takejto situácii by sme rozšírenie zvrškov čižiem mali nechať na kvalifikovaného obuvníka alebo kožušníka (špecialistu na spracovanie kože).

Majstri obuvníckeho priemyslu efektívne roztiahnu zvršky našich topánok, samozrejme, s prihliadnutím na materiál z ktorých sú vyrobené. Veľmi často využívaným riešením je všiť akýsi gumený klin vedľa zipsu alebo zvršok pri šve rozstrihnúť a „vybrať“ určitý fragment materiálu. Cena takejto služby by sa mala pohybovať od niekoľkých do niekoľkých desiatok zlotých.

Prečítajte si tiež

Odporúčané stránky

pixel