Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Spôsoby, ako sa vysporiadať so zafarbením obuvi

2023-06-21

Po dlhom dni si vyzujete nové topánky a čaká vás nepríjemné prekvapenie v podobe zošúchaných nôh alebo ponožiek? Väčšina z nás sa s týmto problémom stretla aspoň raz v živote. Je to pomerne častý neduh a nemusí byť nevyhnutne znakom zlej kvality obuvi. Našťastie existujú ľahko použiteľné triky na zafarbenie obuvi. Čo možno urobiť, aby topánky už nezanechávali tmavé alebo farebné škvrny?

Prečo sa topánky farbia?

Pri výrobe obuvi sa používajú rôzne farbivá, a to tak na syntetické, ako aj na prírodné materiály, ako je koža, nubuk alebo semiš. Niekedy farbivo pri kontakte s vlhkosťou zanecháva škvrny na ponožkách alebo bosých nohách. Problém sa môže objaviť už po niekoľkých desiatkach minút nosenia obuvi a zintenzívňuje sa, keď v nej chodíte celý deň, najmä ak sú vysoké teploty. Nie je to prekvapujúce - noha sa potí a farbivá prepúšťajú. Niekedy je síce prekvapujúce, že drahé kožené topánky farbia ponožky, ale nemusí to byť nevyhnutne znakom nízkej kvality. Nie je to ani dôvod na reklamáciu. Existujú spôsoby, ako sa vysporiadať s farbením obuvi, a sú to spôsoby, ktoré môžeme úspešne aplikovať doma.

Domáce prostriedky na farbenie topánok

Ak máte látkovú obuv, ako sú športové topánky, tenisky alebo tenisky, ktoré sa farbia, a napriek tomu sa nemusíte obávať, že sa rozpadnú, môžete ich prať v práčke. Toto ošetrenie spôsobí, že sa prebytočné farbivo rozpustí a už nezanechá škvrny. Zafarbenú textilnú obuv môžete tiež namočiť do misky s mydlom a vodou a počkať, kým voda zmení farbu. Obuv by sa potom mala dôkladne opláchnuť. Ďalším krokom je ich ponorenie do roztoku približne troch litrov vody, pol pohára octu a dvoch polievkových lyžíc soli. Toto opláchnutie zabráni tomu, aby topánky uvoľnili svoju farbu.

Ocot na farbenie obuvi

Toto nie sú všetky spôsoby farbenia obuvi pomocou octu. Ako sa ukázalo, táto zložka je skvelá nielen na ekologické čistenie domu. Je skvelá na čistenie a dezinfekciu povrchov, ale aj na opravu vecí. Ak vám teda nové kožené topánky farbia ponožky alebo tenisky zanechávajú na nohách farebné škvrny, namočte suchú handričku do octu a niekoľkokrát ňou pretrite vnútornú stranu zvršku. Je dobré urobiť to na balkóne alebo dať topánky po celej procedúre von z okna, pretože vôňa octu je dosť silná. Aby ste sa ho zbavili, môžete topánky vyprať. Ak to nie je možné - ako je to napríklad v prípade kožených alebo semišových topánok - treba použiť iný spôsob. Zápach octu neutralizujete tak, že do topánky vložíte napríklad handričku alebo zrolované noviny namočené v obľúbenom esenciálnom oleji a necháte ich tam cez noc.

Lak na vlasy na farbenie topánok

Jednou z najjednoduchších a najľahších metód je použitie spreja na vlasy. Vďaka svojim vlastnostiam lak na vlasy nielen fixuje a chráni zložito upravený účes. Rovnaký účinok bude mať aj na materiál použitý na obuv. Stačí ho nastriekať na farbenú obuv a počkať približne pol hodiny, kým sa vytvorí ochranný film, ktorý ochráni látku alebo kožu. Keďže výsledný film je jemný a pomerne rýchlo sa zotrie, celý postup bude potrebné pravidelne opakovať. Možno ho použiť na farebnú a čiernu obuv bez obáv, že by lak zmenil jej farbu.

Čo iné bude účinné na farbenie obuvi?

Domáce prostriedky na zafarbenie obuvi sú veľmi účinné, ale v niektorých prípadoch môžu zlyhať. Stáva sa to napríklad vtedy, keď je farbivo veľmi intenzívne alebo je materiál obuvi veľmi jemný a obávame sa, že ho ocot poškodí. V takejto situácii sa oplatí siahnuť po profesionálnych prípravkoch na farbenie obuvi. Chemické látky obsiahnuté v špecializovaných prípravkoch impregnujú obuv zvnútra a materiál prestane uvoľňovať farbivo. Je dôležité vybrať si prípravok určený na konkrétny materiál - látku, kožu, semiš alebo nubuk. Prípravky proti farbeniu sú bezfarebné, takže ich možno použiť na obuv rôznych farieb. Niekedy môže stačiť vymeniť aj samotné vložky, pretože môžu byť jedinou príčinou škvŕn na chodidlách a ponožkách.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané stránky

pixel