Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ako rozťahujete topánky do šírky?

2023-06-20

Asi každý z nás pozná nasledujúci scenár. Našli sme si krásne, často drahé topánky z najnovšej kolekcie. Vyskúšali sme si ich v obchode, vyzerali perfektne, tak sme si ich kúpili. Bohužiaľ, keď sme sa rozhodli ísť prvýkrát von, nečakane sme zistili, že v nich nevieme prejsť dlhú vzdialenosť, nehovoriac o ceste z domu do práce. Topánky, ktoré sa v obchode zdali byť dokonalé, sa však ukázali ako príliš tesné, nepohodlné a nakoniec skončili hlboko v skrini. Čo sa dá s takouto situáciou robiť? Ako rozšíriť topánky, ktoré už nemôžeme vymeniť za väčšiu veľkosť? Našťastie existuje niekoľko spôsobov!

Ako rozšíriť príliš tesné topánky?

Samozrejme, najlepšie by bolo konať preventívne. Pred kúpou topánok teda zvážte, či sa dajú v prípade potreby natiahnuť. Skutočnosť, že existuje niekoľko metód, ako roztiahnuť topánky do šírky, neznamená, že úplne každý typ topánok sa bude dať aspoň trochu zväčšiť. Veľa závisí od typu obuvi, materiálu, z ktorého je vyrobená, a spôsobu spojenia jednotlivých komponentov obuvi.

Mäkká koža a šitá obuv sa najľahšie rozširujú, pretože takýto materiál je pružný a pomerne rýchlo sa prispôsobuje zmenám. O niečo ťažšie sa rozširuje obuv z pevnej syntetickej kože. Avšak aj v tejto situácii sa vždy oplatí vyskúšať

Ako rozšíriť nové topánky - tipy

Ak sú naše vysnívané topánky príliš úzke na šírku, je to pravdepodobne preto, že sú nové. Topánky možno neboli často skúšané v obchode, a preto sa ešte počas nosenia roztiahnu. Ako však roztiahnuť topánky do šírky, keď sa nemôžeme dočkať?

Ak potrebujeme konať rýchlo, najlepšie sú vysoké alebo nízke teploty. To je vynikajúce pre prírodné alebo mäkké materiály. Najobľúbenejšou metódou je použitie sušiča vlasov a hrubých ponožiek. Najprv si na nohy navlečieme hrubé vlnené ponožky a obujeme si topánky. Potom ich zahrejeme horúcim vzduchom zo sušiča vlasov, pričom venujeme osobitnú pozornosť tým miestam, ktoré sú príliš tesné.

Druhou metódou, ktorá využíva účinok teploty na roztiahnutie obuvi do šírky, sú ľadové vrecúška a mraznička. Plastové vrecká naplňte vodou a vložte ich do topánok, ktoré potom vložte do mrazničky. Ľad má väčší objem ako voda, a preto sa topánky zvnútra jemne roztiahnu.

JAko môžem rozšíriť kožené topánky, aby sa nezničili?

Zatiaľ čo v prípade relatívne lacnej obuvi z umelej kože môžeme riskovať a používať rôzne metódy, je veľmi dôležité byť opatrný, keď ide o obuv z prírodnej kože, ktorá nás stojí o niečo viac. Preto sa mnohí ľudia pýtajú, ako rozšíriť kožené topánky bez toho, aby sme ich zároveň poškodili.

Najbezpečnejším riešením je vziať ich k obuvníkovi, ktorý ich rozdelí na šírku. Obuvníci majú špecializované vybavenie a prípravky, pomocou ktorých môžu rýchlo a bezpečne rozšíriť koženú obuv.

Domáce prostriedky na rozšírenie obuvi

Ak však chcete metódu vyskúšať na vlastnú päsť, je dobré použiť poslednú. A ako si rozšíriť topánky pomocou šnúrky na topánky? Metóda je mimoriadne jednoduchá. Stačí, ak ich vložíte do topánok a necháte ich tam určitý čas, napríklad cez noc. Alternatívnym riešením, ak takéto príslušenstvo doma nemáme, sú hrubé ponožky. Môžeme nimi vypchať topánky a podobne - nechať ich tam cez noc. Namiesto ponožiek môžeme použiť aj pokrčené noviny alebo papier.

Ďalším domácim spôsobom, ako roztiahnuť topánky na šírku, je použitie pary. V hrnci uvaríme vodu a potom nad ňou ohrievame topánky. Na nohy si potom navlečieme hrubé ponožky, a keď je materiál teplý a vlhký, obujeme si topánky a chodíme v nich po dome. Týmto spôsobom sa materiál určite rozšíri.

Osvedčeným riešením je aj kúpa špeciálneho spreja na naťahovanie topánok. Jednoducho ho nastriekajte na vnútornú stranu topánok a potom tam vložte vložky alebo sa v topánkach prechádzajte po dome.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané stránky

pixel