Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ako nosiť mokasíny a topánky na platforme? Styling

2024-01-15

Milujeme mokasíny a lordy nielen pre ich pohodlie a praktickosť, ale aj pre ich elegantný povrch pridať do akéhokoľvek štýlu. Stojí za to vedieť, s čím je najlepšie kombinovať tento typ obuvi, ale tiež sa pohrať s rôznymi možnosťami. Ukážeme vám, ako vytvoriť vkusné, klasické a avantgardné kombinácie s mokasínami na platforme a s hrubou podrážkou.

Odkiaľ pochádzajú mokasíny?

Keď nosíme pohodlné, módne a často veľmi moderné mokasíny, málokedy premýšľame o tom, aká dlhá je ich história. A siaha až k domorodým kmeňom Indiánov žijúcim v Severnej Amerike. Ako prví vytvorili a nosili tiché, mimoriadne praktické a pohodlné hnedé mokasíny vyrobené z kože.

Mäkké moderné mokasíny milujú aj námorníci. Niet sa čomu čudovať, sú nielen pohodlné, rýchlo do nich vkĺznete bosými nohami a predovšetkým ich podošva poskytuje dobrý záber na lodi bez poškriabania jej povrchu.

Skôr ako sa do módy dostali mokasíny s platformou alebo hrubou podrážkou, klasické modely sa stali neoddeliteľným prvkom stylingu Talianov preslávených ich dobrý vkus. Už len tento fakt zaručuje, že bez ohľadu na to, či si vyberieme mokasíny na platforme alebo tie s tenkou podrážkou, budeme vyzerať štýlovo.

Lordi, teda luxusní príbuzní mokasín

Dalo by sa predpokladať, že línioví páni pochádzajú z mokasíny. Koniec koncov, majú veľmi podobný strih, aj keď mierne zoštíhlený, často s výrezmi vpredu. Ako sa však ukazuje, páni a povaleči s platformou alebo bez nej nemajú veľa spoločného. Tie prvé sa akosi vyvinuli z... aristokratických papúč. Alebo presnejšie z pohodlných papúč, ktoré nosia doma predstavitelia vysokej spoločnosti. Možno aj preto sú lordi elegantnejší, často majú dodatočné ozdoby alebo sú dostupné v lakovanej verzii.

Mokasíny na platforme – s čím ich nosiť?

S tradičnými mokasínami nie je veľký problém. Najklasickejším štýlom sú obyčajné džínsy alebo chino nohavice, polokošeľa a mokasíny na bosých nohách. Minimálne v prípade mužov však žene nič nebráni vo výbere takéhoto outfitu. Čo môžete nosiť s platformovými mokasínami a lordmi? Nižšie vám poskytneme niekoľko konkrétnych príkladov štýlu, ale najprv si prejdeme základné pravidlá:

  • Mokasíny na platforme – v tomto prípade je podrážka vyvýšená, no má hladký a jednoduchý tvar , žiadne výrezy ani zvláštnosti. Tento typ topánok bude dobre fungovať v oficiálnych štýloch, napríklad do práce alebo na dôležité stretnutie. Najlepšie sa hodia k elegantným nohaviciam, no dajú sa nosiť aj k šatám či sukni. Hodia sa aj k džínsom, za predpokladu, že máme na mysli klasický strih.
  • Mokasíny s hrubou podrážkou – hovoríme o tzv. "chunky" podošva, teda masívna, pripomínajúca behúň. Je to veľmi moderná a avantgardná forma. Ak premýšľate, ako nosiť mokasíny s hrubou podrážkou, môžete si dovoliť byť extravagantnejšie. Takéto topánky sa hodia k džínsom nezvyčajných strihov, ako sú napríklad zvonové nohavice, široká noha alebo mrkva. Skvele vyzerajú aj so širokými sukňami a dokonca aj vzdušnými šatami.
  • Mokasíny – ako sme spomenuli vyššie, sú dosť elegantné, preto sa najlepšie hodia ku klasickým kombináciám, napríklad k ležérnemu obleku alebo elegantným šatám.

Mokasíny s hrubou podrážkou – styling

Základy už poznáme, takže môžeme prejsť k konkrétnostiam. Existuje mnoho štýlov s „hrubými“ mokasínami s hrubou podrážkou a v podstate sme obmedzení iba našou predstavivosťou a zmyslom pre vkus.

  • Mokasíny a nohavice s hrubou podrážkou – voľné džínsy, napr. priateľského strihu. Vyhrňte nohy, aby ste lákavo odhalili členky, ukážte topánky a pridajte ležérny a nonšalantný vzhľad. Ďalšou možnosťou sú mokasíny s hrubou podrážkou a bojové nohavice s manžetami. V tomto prípade odhaľujete aj členky, čo je veľká výhoda, pretože vám to predĺži nohy. Rovné nohavice s pruhmi na bokoch budú tiež zaujímavé v kombinácii s mokasínami s hrubou podrážkou. Ešte ďalšou možnosťou sú nohavice "flare", t.j. s rozšírenými nohavicami, napríklad s rozparkom na boku. Pamätajte na to, že či už mokasíny s hrubou podrážkou alebo nie, majú elegantný pôvod. Môžete naň odkázať pridaním voľného saka alebo oversize saka do svojho štýlu. Skvele sadne aj veľká džínsová katana alebo klasická kožená motorkárska bunda.
  • Mokasíny s hrubou podrážkou a sukňou – prekvapte každého a skombinujte mokasíny s hrubým podrážka ako "hrubá" s krátkou skladanou sukňou. Nezabudnite pridať biele alebo efektné ponožky alebo ponožky nad kolená. K takýmto topánkam môžete jednoducho nosiť šaty alebo sukňu akejkoľvek dĺžky. Mokasíny s hrubou podrážkou a minisukňou sú veľmi módnou a pútavou kombináciou.

Mokasíny na platforme – styling

Platforma je zvyčajne o niečo jemnejšia a má jednoduchší tvar ako „hrubá“ podrážka. Takéto topánky teda môžeme nosiť aj na formálnejšie príležitosti. Nezabúdajme však, že ide stále o celkom „cool“ obuv, a tak sa oplatí pohrať sa so stylingom.

  • Mokasíny a nohavice na platforme – vyberte si klasické bavlnené alebo ľanové chino nohavice. Ak chcete byť šik, poobzerajte sa po nohaviciach v štýle 50. rokov 20. storočia, spoznáte ich podľa zvýraznených bokov a vysokého pása. Často majú aj efektné faldíky. Ďalšou možnosťou sú mokasíny na platforme a elegantné čierne široké nohavice. Zaujímavým doplnkom oboch verzií bude krátke sako v štýle Chanel alebo úzky, vlnený kardigan.
  • Mokasíny na platforme a sukňa alebo šaty – Rozhodnite sa pre vzdušné kvetinové šaty s volánmi a béžové mokasíny na platforme. Ďalšou možnosťou je rozšírená plisovaná midi sukňa. Oblečte si k nemu klasický dlhý kabát. Mokasíny na platforme a trenčkot sú v triede samy o sebe. V tomto štýle určite urobíte dojem. Skvelým nápadom by bol aj dlhý voľný kardigan alebo oversize sako.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané stránky

pixel