Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Šírka obuvi - čo to je a ako ju merať?

2023-08-11

Vedeli ste, že každý world položí nohu trochu iným spôsobom a zanechá tak jedinečnú stopu (ktorá sa využíva okrem iného v traseológii)? Pre väčšinu ľudí, ktorí sa profesijne nesúvisia s obuvníckym priemyslom alebo kriminalistikou, je však šírka obuvi dôležitá predovšetkým z dôvodu pohodlia pri používaní obuvi. Čo znamená šírka topánky? Ako môžu tieto informácie uľahčiť online nakupovanie? Odporúčame!

Čo je šírka topánky?

Šírka obuvi je parameter, ktorý využívajú najmä ľudia, ktorí sa profesionálne zaoberajú výrobou a distribúciou obuvi. Určuje množstvo priestoru pre nohu vo vnútri topánky. Dĺžku topánky ovplyvňujú okrem iného: tvar zvršku, znak kopyta alebo tvar nosa. V prípade hrotu (napr. v lodičky) bude šírka menšia. Avšak v prípade okrúhlej alebo štvorcovej špičky (napr. v dámske mokasíny alebo dámske nohavice) šírka bude väčšia.

Ako skontrolovať šírku topánky? Tabuľka a označenie

Šírka obuvi je parameter, ktorý vám umožňuje vyriešiť záhadu, ako sa dvaja ľudia, ktorí nosia rovnakú veľkosť, nemusia cítiť rovnako pohodlne v rovnakých topánkach. Niektorí budú chodiť úplne voľne, iní pocítia tlak v predkolení či priehlavku. Pravdepodobne sa títo dvaja ľudia jasne líšia postavou, výškou a hmotnosťou.

Šírka obuvi

Pre koho?

Šírka F

Pre drobných ľudí, ktorí majú štíhlejšie nohy a topánky bežnej šírky majú tendenciu padať z nôh.

Šírka G

Pre väčšinu ľudí s neutrálnou klenbou chodidiel. Šírka G sa nachádza v topánkach so štandardnou šírkou, ktoré sa najčastejšie vyskytujú na trhu.

Šírka H

Širšia obuv, určená pre ľudí s napr. halucinácie v počiatočnej fáze.

Na trhu nájdete aj obuv so šírkou H ½, J, K a M. Tieto typy topánok sú určené pre ľudí s veľmi širokými chodidlami, ako aj pre tých, ktorí bojujú s rôznymi ortopedickými problémami, napr. alebo vbočené palice v pokročilom štádiu. Pre dámy, ktoré majú dlhé nohy, odporúčame najmä: na leto dámske ploché sandále, a na jar a jeseň topánky do polovice lýtok so širokým zvrškom.

Ako merať dĺžku topánok?

Výber šírky topánky vyžaduje niekoľko meraní. Bude potrebné merať šírka predkolenia, šírka päty, obvod predkolenia a obvod priehlavku. Šírka chodidla sa meria so stojacou osobou. Dôležité je, aby bola váha tela pri meraní rovnomerne rozložená. Osoba, na ktorej sa meranie vykonáva, by mala stáť rovno na rovnom povrchu s rukami natiahnutými nadol a hlavou smerom dopredu. Kľúčom k meraniu sú rovné kolená a znížené päty.

Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o štruktúre vášho chodidla, môžete to urobiť jednoducho vodný test.Namočte bosú nohu do vody alebo ľahko umývateľnej farby a urobte značku na papier. Táto informácia sa vám bude hodiť najmä vtedy, ak hľadáte bežecké topánky. Ako vyzerá platná stopa? Chodidlo by nemalo byť otlačené úplne (vtedy hovoríme o pronácii), ale zanechať na vonkajšej strane zreteľnú stopu s viditeľným prehĺbením na vnútornej strane. Príliš veľká depresia však môže naznačovať supináciu, teda otáčanie končatín dovnútra pri chôdzi. Ak máte dobrý priehlavok, s najväčšou pravdepodobnosťou vám budú perfektne vyhovovať topánky v šírke G. Ak máte pochybnosti o zlom umiestnení chodidla, odporúčame ortopedickú prehliadku!

Za luźne buty – co robić?

Máte pred sebou dokonalé topánky: vyrobené z kvalitných materiálov, vo vašej obľúbenej farbe a veľkosťou takmer dokonalé. Čo robiť? Poslať ho späť alebo sa pokúsiť ignorovať mierne nepohodlie? Alebo existuje iné riešenie? V prípade jemnej vôle v obuvi môžete použiť stielku, ktorá zmenší šírku topánky. Na trhu je množstvo produktov, ktoré umožňujú prispôsobiť obuv nohe. Zvlášť odporúčame kožené vložky na latexovej pene, Latexové vložky SOFT-STEPLatexové vložky s vôňou aloe. Produkty, ktoré nájdete v našej ponuke, sú dostupné v mnohých veľkostiach (od 36 do 46). Vďaka tomu sú vhodné pre mužov aj ženy. Odporúčame vám oboznámiť sa s podrobnou tabuľkou veľkostí vložiek, ktorá sa nachádza vedľa každého produktu. Nezabúdajte, že dĺžka vložky sa môže u jednotlivých výrobcov líšiť až o centimeter. Ak máte akékoľvek pochybnosti o výbere veľkosti alebo otázky týkajúce sa šírky topánky, kontaktujte nás! Topánky zakúpené v našom internetovom obchode, ktoré sú príliš voľné a nenesú známky používania, je možné vrátiť alebo vymeniť za menšie.

Prečítajte si tiež:

Odporúčané stránky

pixel