Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Typy dámskych topánok pre každú sezónu

2023-12-12

Radi vyjadrujeme svoju osobnosť prostredníctvom stylingu, v ktorom hrá dámska obuv dôležitú úlohu. Prichádzajú v mnohých variantoch, ktoré zohľadňujú nielen poveternostné podmienky, ale aj náš individuálny štýl. Na výber máme ležérne, elegantné aj športové topánky. Malé nuansy medzi jednotlivými modelmi sa navyše často ukážu ako rozhodujúci faktor pri kúpe konkrétneho páru. Spoznajte typy dámskej obuvi na každé ročné obdobie. Možno medzi nimi nájdete riešenie, ktorému ste doteraz nevenovali pozornosť?

3 druhy dámskych topánok na jar

Jar je obdobím, kedy sa vonku začína otepľovať. Hrubé zimné kabáty radi vymeníme za tenké trenčkoty a čižmy za menej uzavretú obuv. Spočiatku si nemôžeme dovoliť sandále ani šľapky, pretože teplota nie je dostatočne vysoká. Aké typy dámskych jarných topánok sa v posledných rokoch tešia neutíchajúcej obľube? Nižšie uvádzame modely, ktoré sa stali bestsellermi.

  1. Dámske balerínky

    Ženy na celom svete si nevedia predstaviť, že by ich šatník bol bez týchto pôsobivých a pohodlných topánok. Mnohí z nás si ich vyberajú na svadby, pretože nám umožňujú stráviť celú noc na tanečnom parkete. Nečudo, veď sa inšpirovali tanečnými topánkami z 18. storočia. Baleríny tej doby nosili balerínky, ktoré sa vyznačovali ľahkosťou, vzdušnosťou a jemnosťou. Navyše sa vďaka premyslenému dizajnu nešmýkajú z nôh. Začiatkom 20. storočia prešli viacerými úpravami. Objavili sa na prehliadke americkej módnej návrhárky a vtedy nastal v nich boom. Jeho vrchol nastal v 50. rokoch 20. storočia. Dámske balerínky vtedy nosili ženy, ktoré si cenili pohodlie, jednoduchosť, voľnosť a voľnosť. Kombinovali ich na mnoho spôsobov. Medzi hviezdy, ktorým sa tento typ topánok obzvlášť páči, patria: Brigitte Bardot, Audrey Hepburn a princezná Diana.
  2. Dámske mokasíny

    Dámske mokasíny sú topánky inšpirované pánskym šatníkom, ktoré sa postupom času prispôsobovali potrebám žien.Vyznačujú sa výborným priľnutím k nohe, čo ide ruka v ruke s pohodlím a voľnosťou pohybu. Táto obuv je elegantná, takže ju možno nosiť pri formálnych príležitostiach vrátane pracovných pohovorov. Ide o alternatívu vysokých opätkov, v ktorých sa nie každý cíti pohodlne. Mokasíny s hrubou podrážkou sú v súlade s najhorúcejšími trendmi. Hoci si ich väčšina ľudí spája s indiánskou komunitou v Severnej Amerike, ich história siaha až do starovekého Babylonu.
  3. Dámske tenisky

    Dámske tenisky sú pohodlnou športovou obuvou, ktorá sa čoraz viac využíva v ležérnom a biznis stylingu. Ich názov znamená plíživé topánky. Originál vznikol v roku 1917 a dosť výrazne vynikal na pozadí ťažkej obuvi na vysokom opätku. Plátené topánky s ohybnou podrážkou v skutočnosti nevydávali pri pohybe žiaden zvuk. Tenisky propagoval Michael Jordan v roku 1985. Neskôr mali veľa zaujímavých ženských náprotivkov.

Najobľúbenejšie typy letnej obuvi

V lete sa osvedčia otvorené typy obuvi, ktoré chodidlám výborne odvetrávajúKeď teplota presiahne 30 stupňov Celzia, snažíme sa telo odhaľovať a používať vzdušné oblečenie a obuv. Aké modely si vyberajú Poľky?  

  1. Dámske sandále

    Sandále dámska obuv je považovaná za mimoriadne ľahkú letnú obuv, ktorá zaručuje správnu termoreguláciu. Ich konštrukcia je pomerne jednoduchá. Skladajú sa z podrážky a remienkov/tanga, ktoré podopierajú chodidlo. Boli veľmi obľúbené v starovekom Egypte, Ríme a Grécku, kde boli vysoké teploty. Spočiatku boli vyrobené z papyrusu a podrážky boli obložené korkom alebo drevom. Zástupcovia najbohatších spoločenských vrstiev si dopriali sandále z pozlátenej kože. Stredovek bol obdobím, kedy bola sexualita žien veľmi silne kontrolovaná Cirkvou, a preto mali ženy zakázané nosiť otvorené topánky. Verilo sa, že tento typ topánok mení ženy na pokušiteľky, ktoré zvádzajú mužov z omylu. Dámske sandále zaznamenali návrat v 19. storočí. Dnes prichádzajú v mnohých zaujímavých variantoch – s plochou podrážkou, vysokým podpätkom a klinom.
  2. Ženské šľapky

    Starí Gréci používali pri divadelných predstaveniach žabky, teda topánky, ktoré mali vpredu len remienky na podopretie chodidla. Herci často navštevovali preplnené amfiteátre. Aby ich všetci zhromaždení videli, obuli si klinové šľapky. Tieto topánky sú pohodlné, pretože zabezpečujú rovnomerné rozloženie hmotnosti tela. Pomôžu vám vyhnúť sa bolestiam nôh. Dámske šľapky sa dnes dodávajú aj s plochou podrážkou a vysokým opätkom. Klin však nevyšiel z módy a stále má veľkú skupinu priaznivcov.
  3. Dámske espadrilky

    Espadrilky pochádzajú zo Španielska z 12. storočia. Spočiatku ich nosili miestni roľníci, ktorí poskytovali pohodlie pri práci na poli. Postupom času ich pohodlie ocenili aj iné spoločenské vrstvy. Sú považované za pohodlné letné topánky, ktoré sa vďaka vrkoču prekrývajúcemu klin perfektne hodia do boho a rustikálneho štýlu. Prvky, ktoré poskytujú oporu chodidlu, sú vyrobené z bavlny, ľanu a kože.

Najlepšie typy obuvi na jeseň a zimu

Chladnejšie dni nás nútia nosiť uzavretejšiu a teplejšiu obuv.Hoci sú niekedy teploty o niečo vyššie a dovoľujú nám obuť si tenisky, klasické typy zimnej obuvi by mal mať v šatníku každý z nás. Budú sa hodiť, keď napadne sneh a teplomer začne ukazovať mínusové teploty. Ktorým modelom sa oplatí venovať osobitnú pozornosť?

  1. Dámske čižmy

    História kozákov siaha až do 17. storočia. Spočiatku ich nosili vojaci. Postupom času sa využívali na jazdu na koni. Pôvodne boli vyrobené z prírodnej kože. Boli ideálne pre vojenské stavby, pretože vďaka vysokému zvršku uľahčili pohyb po ťažko dostupných miestach. V Poľsku nosili Sarmati čižmy. Ocenili ich pohodlie, odolnosť a spoľahlivosť. Dámske čižmy sa objavil v predaji pomerne nedávno. Šesťdesiate roky boli časom morálnej revolúcie, ženy začali vstupovať do oblastí, ktoré boli predtým vyhradené mužom. Veľký boom dámskych čižiem však nastal v 90. rokoch. Odvtedy máme každú sezónu k dispozícii mnoho zaujímavých funkčných modelovbutów. 
  2. Dámske členkové čižmy

    Topánky dámske topánky debutovali v 19. storočí. Ich vysoké zvršky boli vyhrnuté. Efektné šnurovanie týchto topánok sa perfektne hodilo k vtedajším elegantným šatám. Pripomeňme si, že v 19. storočí mohli nohavice nosiť len rebelskí umelci. Tridsiate roky minulého storočia boli obdobím, kedy sa dámske členkové čižmy opäť dostali do obľuby.V tej dobe mala každá dáma tieto topánky v dvoch variantoch. Denná verzia sa vyznačovala prítomnosťou nízkeho štvorcového podpätku, zatiaľ čo večerná mala vyšší podpätok, vďaka čomu vyzerala pôsobivejšie. Dámske čižmy sa dnes čoraz viac vyznačujú plochou podrážkou, ktorú si obľúbia aktívne ženy pre jej funkčnosť.

Typy elegantných dámskych topánok

Niektoré okolnosti vyžadujú špeciálne nastavenie. Svadba, krstiny, rande v reštaurácii či pracovné stretnutie si vyžadujú elegantné typy topánok. Aké modely máme k dispozícii? Je vhodné nosiť vysoké opätky na každú oslavu? Aké topánky ich môžu nahradiť? 

  1. Dámske vysoké podpätky

    Vysoké podpätky spočiatku neboli vyhradené len pre ženy. V dávnych dobách mali mäsiari vyvýšené topánky, aby sa nezašpinili krvou zabitých zvierat.. V 30. rokoch 14. storočia sa podpätky na platforme stali ochrannou známkou Catherine de Medici.  Francúzska kráľovná bola nízka a chcela jej dodať dôstojnosť. V 15. storočí nosili ženy v Benátkach vysoké opätky, aby si nepremočili šaty. Vysoké opätky sa vrátili v 19. storočí, no vtedy sa nosili pod dlhé šaty. Až v roku 1947 Christian Dior skrátil dámske outfity a Roger Vivier navrhol nápadné topánky na vysokom opätku, aby k nim ladili. 
  2. Dámske lodičky 

    Lodičky dámske topánky spočiatku odhaľovali opätok a mali veľmi minimalistický dizajn, pretože ich nosilo služobníctvo. Ľudia, ktorí pomáhali viesť domácnosť vyšších sociálnych vrstiev, sa museli rýchlo sťahovať, preto potrebovali pohodlnú obuv. 19. storočie prinieslo zmeny. Podpätky boli potom postavené. Moderné dámske lodičky, teda topánky na nízkom opätku, navrhla Coco Chanel v 20. rokoch minulého storočia. 
  3. Mokasíny 

    Dámske lordky pripomínajú mokasíny, no na rozdiel od nich majú štíhlejšiu líniu a vpredu pevnejší strih.. Spočiatku sa s nimi zaobchádzalo ako s papučami. Nosili ich bohatí ľudia v súkromí svojich domovov. Za zmienku stojí, že lordy boli pôvodne vyhradené mužom, až neskôr sa objavili v šatníku žien. 
  4. Dámske mokasíny 

    Dámske mokasíny sú ďalšou elegantnou topánkou, ktorá pochádza z pánskeho šatníka. Sú veľmi podobné mokasínam, ale líšia sa v niekoľkých detailoch. Vpredu majú charakteristické strapce. Okrem toho sa vyznačujú prítomnosťou tuhej podrážky s podpätkom.

Poznáte všetky názvy neformálnych topánok?

Niektoré názvy topánok sú nám dobre známe, zatiaľ čo iné sú celkom prekvapením. V posledných rokoch vzrástla obľuba neformálnej obuvi. Uprednostňuje svoje pohodlie. Chceme sa voľne pohybovať v topánkach. Medzi bežné modely patria:

  • dámske tenisky, ktorého história bola predstavená na začiatku článku,
  • dámske tenisky patrí do šnurovacej športovej obuvi s gumenou podrážkou. Hoci vyzerajú ako tenisky, líšia sa tým, že majú vyšší zvršok. Hlavná časť obuvi je vyrobená z textilu. Charakteristickým znakom dámskych tenisiek je gumená špička,
  • dámske tenisky pôvodne ich nosili športovci, ktorí súťažili na kurtoch. Ich hlavná časť je vyrobená z textilu a podošva je vyrobená z gumy. Tieto topánky nemajú zvršok a vďaka šnurovaniu poskytujú nohe oporu a stabilizáciu.

Odporúčané stránky

pixel