Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Príliš veľké topánky? Čo robiť, aby ste ich znížili?

2023-12-27

Poľované na predaj pumpy sa ukázali byť príliš veľké? Ihličkové čižmy, ktoré ste dostali ako darček, nesedia tak, ako by mali? Topánky, ktoré ste si kúpili pred pár mesiacmi, sú príliš voľné? Nemusíte ich posielať späť do obchodu ani pre ne hľadať nového majiteľa. Poradíme vám, čo robiť, aby ste mohli nosiť svoje obľúbené topánky v trochu väčšej veľkosti. Tu je niekoľko spôsobov, ako si poradiť s príliš veľkými topánkami

Čo robiť s príliš veľkými topánkami?

Obľúbená farba, vysnívaný strih, nízka cena – nechali ste sa zlákať na kúpu nadrozmerných topánok, pretože odtieň dokonale ladil so šatami resp. atraktívna zľava? Nielen vy! Každý si už snáď aspoň raz kúpil príliš veľké topánky bez toho, aby si ich zmeral alebo s nádejou, že mu časom sadnú. Osud nadrozmerných topánok často vyzerá rovnako – buď si nájdu druhý domov, alebo skončia na dne skrine.

Čo robiť, ak sú vaše topánky príliš veľké? Po prvé: skúste ich nahradiť menšími. Pamätajte si, že v našom obchode máte až 30 dní na vrátenie alebo výmenu nenosenej obuvi zakúpenej online s uvedením dôvodu. Takže predtým, ako sa vyberiete na prechádzku v novo zakúpených balerínach, uistite sa, že topánky nie sú príliš voľné. Nestihli ste doma otestovať nové topánky a novo zakúpené čižmy už nie sú vhodné na vrátenie? Nič nie je stratené! Topánky, ktoré nesedia, môžete darovať alebo predať. Čoraz obľúbenejšie sú lokálne predajné skupiny, vďaka ktorým môžete dať rôznym kusom oblečenia druhý život.

Ak náhodou kúpite ihlové lodičky, no stále sa nevieš zmieriť s faktom že si ich neoblečiete k svojej obľúbenej sukni, máme pre vás dobrú správu. Nemusíte sa ich vzdávať. Poznáme jednoduché, lacné a efektívne spôsoby, ako si poradiť s príliš veľkými topánkami. Niektoré sú úplne zadarmo a vyžadujú len trochu času.

Efektívne spôsoby odstránenia príliš veľkých topánok ako zmenšiť ich veľkosť?

1. Podpätky pre príliš veľké topánky

Čo robiť, ak sú vaše topánky príliš veľké? Na trhu nájdete široký výber doplnkov, ktoré vám umožnia prispôsobiť topánku vašej nohe. Najpopulárnejšie sú podpätky. Dostupné sú v koženej a gélovej verzii. Líšia sa veľkosťou, tvarom a cenou. Toto je jeden z najlacnejších spôsobov, ako sa vysporiadať s príliš veľkými topánkami. Podpätky stoja od niekoľkých do desiatok zlotých. Vypĺňajú voľný priestor v topánke medzi pätou a pätou, vďaka čomu topánka lepšie sedí na nohe. Majú ešte jednu dôležitú úlohu. Chránia Achillovu šľachu pred odreninami a pľuzgiermi. Ako používať pätkové čítače? Je to veľmi jednoduché! Stačí odstrániť ochrannú fóliu a nalepiť ich na topánku v mieste, kde sa noha stretáva s topánkou. Ak chcete, aby vám opätky slúžili dlhšie, nezabudnite vnútro topánky odmastiť mäkkou handričkou. Pamätajte, že po dlhšom používaní bude potrebné vymeniť pätky.

Ak chcete, aby boli opätky nadmerných topánok čo najmenej viditeľné, voľte modely z priehľadného materiálu umelého. Ide o ideálne riešenie pre otvorené topánky, napríklad lodičky na vysokom opätku. K uzavretým topánkam odporúčame kožené podpätky, ktoré rovnako ako gélové chránia šľachy proti oderu a sú pre kožu bezpečné. Vďaka podpätkom môžete nosiť svoje obľúbené topánky, aj keď sú príliš voľné.

2. Vložky do topánok, ktoré sú príliš veľké

Alternatívou k podpätkom sú vložky do topánok nadmernej veľkosti. Prichádzajú tiež v dvoch verziách: kožené alebo gélové. Ich nákup stojí niekoľko alebo niekoľko zlotých. Vložku vložte do topánky tak, aby vyplnila celý priestor pod chodidlom. Vložky nielenže umožňujú topánke lepšie sadnúť na nohu, ale majú aj pozitívny vplyv na komfort nosenia obuvi. Na trhu nájdete latexové vložky s aloe, ktoré navyše pomáhajú minimalizovať riziko nepríjemného zápachu. Okrem tradičných vložiek nájdete aj špecializované doplnky do príliš voľnej obuvi. Vložka, ktorá znižuje veľkosť topánky, je správne profilovaná. Vďaka tomu sa dokonale prispôsobí tvaru chodidla a vyplní prebytočný priestor v topánke.

Topánky sú o 1 číslo veľké ako ich zmenšiť?

Pamätajte, že ani tá najlepšia vložka nebude fungovať, ak sú topánky, ktoré kupujete, o niekoľko veľkostí príliš veľké. Ak sú však topánky blízko k nohám, oplatí sa vyskúšať domáce prostriedky. Prírodná koža sa vyznačuje vysokou elasticitou. Aj preto je najčastejšie voleným materiálom na výrobu obuvi. Čím dlhšie budete nosiť svoje obľúbené topánky alebo lodičky, tým väčšia je šanca, že vám perfektne sadnú. Ak však nemáte čas čakať, môžete si topánkami „pomôcť“. Ako?

  • Pomocou rozprašovača na kvety jemne navlhčite celý povrch topánky.
  • Odložte si topánky na pár minút.
  • Vysušte topánky fénom (nepoužívajte prúd horúceho vzduchu, aby ste obuv nepoškodili). Počas sušenia držte sušičku vo vhodnej vzdialenosti (najmenej 10 cm od topánky).
  • Keď topánky uschnú, skontrolujte, či lepšie sedia na nohe. Ak nie, opakujte vyššie uvedené kroky, kým neucítite, že sa nadmerná obuv zmenšila na požadovanú veľkosť.

Dajú sa podobne spracovať aj topánky zo syntetických materiálov, napríklad ekokože? Plast nie je taký pružný ako prírodná koža, takže zmenšenie topánok o 1 veľkosť bude o niečo náročnejšie (ale to neznamená, že je to nemožné!). Ak chcete znížiť topánky vyrobené zo syntetických materiálov, potrebujete trochu viac času. Po namočení topánok počkajte aspoň hodinu a až potom ich vysušte fénom. Rovnako ako v prípade modelov vyrobených z prírodnej kože nezabúdajte na primeraný odstup a nepoužívajte príliš vysokú teplotu. Opakujte, kým nebude úspešný.

Ihličky sú príliš veľké čo robiť v tomto prípade?

Topánky na vysokom opätku môžete ošetrovať rovnako ako ostatné štýly, t. j. dať dovnútra vložku alebo opätok, príp. vyskúšajte metódu sušenia. Toto sú skvelé spôsoby, ak máte veľa času. Čo robiť, ak si novo zakúpené topánky musíte obuť takmer okamžite po vytiahnutí z krabice? Kedysi obľúbenú techniku ​​môžete použiť s vatou alebo špongiou. Stačí vyplniť prednú časť topánky vybraným materiálom. Je to rýchle a diskrétne riešenie. Nie je to však dokonalé. Táto metóda bude fungovať iba v „krízových“ situáciách vyžadujúcich okamžitú akciu.

Príliš veľké topánky s otvorenou špičkou čo robiť?

Existuje riešenie pre príliš veľké topánky s otvorenou špičkou? Dňa dámske sandále alebo lodičky s výrezom vpredu, dobrým riešením môžu byť podpätkové pultíky alebo gélové podpätky, ktoré nielen vyplnia prebytočný priestor v topánke a zabezpečia tak lepšie priliehanie k nohe, ale zároveň minimalizujú riziko odrenín.

Športová obuv čo robiť, ak je príliš veľká?

Sú vám vaše novo zakúpené bežecké topánky príliš veľké? To je dobré! Nezabúdajte, že pri behu sa hýbe aj noha v topánke. Príliš tesné topánky môžu spôsobiť bolestivé odreniny a mozole. Vaše prsty na nohách budú "lietať" dopredu zakaždým, keď sa vaše chodidlá dotknú zeme, pričom narazia na prednú časť topánky. Bežecká obuv, na rozdiel od iných modelov určených na nešportové aktivity, by mala byť o niečo voľnejšia. Takže predtým, než začnete robiť všetko pre to, aby sa vaše bežecké topánky trochu zmenšili, skontrolujte, ako sa správajú počas tréningu. Odborníci odporúčajú športovú obuv určenú na behanie až o centimeter väčšiu. Ak kupujete športovú obuv na každodenné nosenie, postupujte ako pri iných štýloch.

Ako nekupovať príliš veľké topánky? Zmerajte si nohu!

Už vás nebaví kupovať príliš veľké topánky? Pred nákupom si zmerajte nohu a pozrite si tabuľku veľkostí. Pamätajte, že dĺžka vložky do topánok rovnakej veľkosti od rôznych výrobcov sa môže líšiť! Ako si zmerať nohu? Položte prázdnu kartu A4 na rovný povrch. Umiestnite nohu do stredu a obkreslite jej obrys. Ak máte problém to urobiť sami, požiadajte o pomoc inú osobu. Pomocou metra alebo pravítka zmerajte chodidlo od päty po palec na nohe. Rovnakým spôsobom zmerajte druhú nohu. Hotovo!

Odporúčané stránky

pixel