Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvorenie nového nákupného zoznamu

Ploché topánky – ako si vybrať a s čím nosiť?

2023-12-21

Nie každá z nás miluje vysoké opätky. Dôvody, prečo si k šatám vyberáme ploché topánky, sú rôzne. Najčastejšie sa riadime pohodlnosťou, najmä keď vieme, že máme v nohách niekoľko hodín alebo chceme pretancovať celú noc. Niekedy môže byť dôvodom naša vysoká výška. Neradi sa na druhých pozeráme zhora alebo nechceme byť vyšší ako náš partner. Ďalšou motiváciou môže byť jednoducho náš individuálny vkus. Dobre padnúce ploché topánky so šatami vyzerajú štýlovo a môžu byť veľmi módne.

Ploché topánky k šatám pasujú?

Výber vhodnej obuvi k šatám vôbec nie je jednoduchý úkol. A hoci veľa dám automaticky volí lodičky, kotúče, podpätky na stĺpiku alebo bloku, neznamená to, že nemôžeme ísť proti prúdu. Špeciálne ploché topánky nosené k šatám majú dokonca svoje historické opodstatnenie. Ich pôvod siaha až do päťdesiatych rokov 20. storočia, keď na amerických parketoch hýrila jive a rock and roll. Vykonávanie divokých výkopov a skokov na opätkoch by hrozilo zranením, preto tanečnice radi prešli na ploché topánky alebo tenisky, ktoré skvele ladili s rozkvetlými sukňami. Ako vidíme, ploché topánky k šatám vôbec nie sú moderným konceptom. Dnes ich nosíme nielen na tanec, ale v každej situácii, kde nám záleží na pohodlí.

Ako nosiť ploché topánky k šatám?

Samozrejme, nemalo by to vyzerať tak, že si obujeme akékoľvek ploché topánky k šatám, ktoré chceme obliecť. Tento duet musí dobre ladiť, aj keď chceme dosiahnuť kontrastom. Kľúčová bude samozrejme príležitosť. Ak ideme do školy alebo do práce, kde neplatí dress code, s odvahou môžeme zvoliť tenisky, nízke topánky alebo sneakery. Najlepšie je, ak budú farebne zladené s ostatným oblečením, ale nie je to nevyhnutné. Medzi mládežou je kombinovanie zdánlivo nesúrodých prvkov dokonca prejavom módnej nonšalance. Inak sa budeme stavať k veci, ak v našej práci platí formálny oblek. V takej situácii ťažko nájdeme vhodnejšie ploché topánky k šatám než obľúbené balerínky, ktoré si Polky obľubujú. Výber modelov je taký obrovský, že určite nájdeme také, ktoré sa hodia k našej garderóbe.

Elegantné ploché topánky k šatám aké vybrať?

Toto spojenie sa môže zdať výzvou, ale nemusí byť. Topánky štýlizované ako pánske oxfords sa skvele hodia v dvojici s dámskym oblekom, žaketou alebo dokonca princeznou, a tiež s akoukoľvek šatou, ku ktorej nosíme sako alebo žaket. Ak ste fanúšičkou klasiky a minimalizmu, takýto set bude trefou do čierneho. Opäť raz, ako ploché topánky k šatám, budú skvelou voľbou aj baleríny alebo členkové topánky s nízkym opätkom.

Ploché topánky k sukni na svadbu ako vybrať?

ploché topánky k sukni na svadbu dobrým nápadom? Podľa nás určite áno, a to nielen pre pohodlie. Opäť raz ideálnym riešením budú baleríny. Inou možnosťou sú elegantné sandálky, pokiaľ sa oslava koná v lete. Zaujímavým nápadom sú modely kombinujúce balerínky a sandále, napríklad s zakrytými prstami, otvorenou pätkou a pásikom okolo členka. Takéto ploché topánky k sukni na svadbu budú hitom a získate v nich pozornosť, aj keď ste nevestou.

Ploché topánky k sukni na jar

Na jar radi prechádzame na ľahkú obuv a oblečenie, aj keď počasie môže byť ešte vrtkavé. Ako ideálne topánky na plochom opätku k sukni sa hodia všetky druhy plochých členkov. Majú vyššiu štiepku, ktorá nám poskytne tepelný komfort a ochranu pred dažďom. Na jar začínajú kráčať po uliciach tenisky a trampky, ktoré sa tiež skvele hodia k šatám a sukňám.

Ploché topánky k sukni na leto

Sandále, baleríny, tenisky – výber plochých topánok k sukni na leto je skutočne obrovský. Samozrejme, vládnu rôzne druhy sandálov – od tých v športovom štýle, ktoré si obujeme k bežným šatám, po modely s fantasijnými páskami, sponami alebo ozdobami. Pri zakrytej obuvi bude dôležitým prvkom materiál, z ktorého je obuv vyrobená. Dôležité je, aby nohy mohli dýchať a nepotily sa. Ak sú vaše obľúbené ploché topánky k sukni členkové topánky, v lete si vyberte modely s perforovanou štiepkou.

Ploché topánky k sukni na jeseň

Jeseň je obdobím, keď sa vraciame k pohodlným členkovým topánkam. Samozrejme, celú jeseň môžeme stráviť v teniskách, pokiaľ sú vyrobené z nepremokavého materiálu. Nezabúdajme na čižmy a oficierky, ktoré sa výborne hodia ako ploché topánky k sukni na jeseň. Môžeme ich nosiť nielen k bežným, ale aj k formálnejším

Ploché topánky – pasujú ku každej postave?

Kedyysi sa šírilo presvedčenie, že ploché topánky k šatám si môžu dovoliť len vysoké a dlhonohé modelky. Je to nespravodlivý mýtus, ktorý nie je potrebné opakovať. Jediné, na čo musíš pamätať pri výbere topánok na plochom opätku k šatám, sú proporcii. Kreácia v strednej dĺžke, teda do polovice lýtka v kombinácii s topánkami po členok, je skutočne nevhodné spojenie, ktoré opticky skracuje nohy. Ide len o to, nevystavovať príliš krátky úsek lýtka, pretože to nevyzerá výhodne. Okrem toho môžeš k sukni, či už mini alebo maxi, nosiť odvážne sandále s nízkym opätkom, tenisky, členkové topánky a kozačky s plochým opätkom.

Šaty a ploché topánky outfity

Stále nie si istá, či je topánky na plochom opätku k sukni dobré spojenie? Vyskúšaj naše nápady na outfit, a presvedčíš sa, že to je skvelá dvojica:

  • Štýl Audrey Hepburn – Slávna herečka z „Raňajok u Tiffanyho“ bola tiež ikonou módy, ktorej štýl sa dodnes napodobňuje. Jedným z jej rozpoznateľných znakov boli baleríny. Klasické, čierne, s obľúbeným zaobleným noskom a často s roztomilou mašľou sú dodnes jedným z najobľúbenejších modelov. Mali by ste ich mať v skrini, ak chcete nosiť ploché topánky k sukni.
  • Mladistvo – Rada experimentuješ s módnymi trendmi a lámeš konvencie? Obleč si športové ploché topánky k ľahkej šatke. Dĺžka šatky nie je dôležitá. Tenisky sa skvele hodia k krátkym aj dlhým strihom.
  • Módne boho – Štýl boho, nazývaný aj etnický, kraľuje na uliciach a hudobných festivaloch už niekoľko sezón. Aké ploché topánky budú pasovať k šatám s vzormi? Najlepšou voľbou budú semišové členkové topánky alebo kovbojky. K tomu si obleč klobúk s širokým oblúkom a veľa šperkov.
  • Mužsky – Samozrejme s úsmevom, pretože také strihy ako oxfords alebo klasické ploché poltopánky štýlované ako pánske topánky už dávno vstúpili do dámskej skrine. A veľmi dobre, pretože vyzerajú neuveriteľne štýlovo a dokonca aj avantgardne. Čierne oxfords alebo jazzovky sú ploché topánky, ktoré môžeš nosiť k sukni v business štýle, najlepšie ku jednoduchému, elegantnému materiálu. K tomu voľný, predĺžený žaket a si výsostným prejavom dobrej chuti. Nezabudnite nosiť takéto topánky bez ponožiek, prípadne sa rozhodnite pre neviditeľné ponožky.
pixel